Zoek een bedrijf
Vul uw postcode òf woonplaats in:

Niet gevonden

   Caravan Service Oost Nederland
   Plakslagseweg 1b
   7031 GM Wehl
   0314-682437

Caravan Reinigen

Reinigen exterieur van de caravan
Het spreekt voor zich dat de buitenzijde van de caravan onderweg het nodige te lijden heeft. De zoute aanslag van een tocht langs de Normandische kust, de sporen van een verblijf onder bomen, zure regen, inwerking van zonlicht (UV-stralen), pekel, stof, zand, alle dragen zij bij aan de vervuiling en veroudering van de laklaag en op de kunststof delen van je dierbare caravan. Wordt hier niets aan gedaan, dan zal de laklaag zijn beschermende werking verliezen en kan corrosie toeslaan. Om dit te voorkomen dient de caravan regelmatig goed te worden gereinigd en te worden voorzien van een beschermende laag.

Zelf wassen
Wanneer je de werkzaamheden zelf uitvoert begin je met het voorspoelen van de caravan met schoon water. De meest vervuilde delen worden vervolgens voorbewerkt met een schoonmaakmiddel dat het ergste vuil losweekt. Als het ergste vuil is losgeweekt, breng dan met een zachte borstel rondom een shampoo aan. Begin bij het dak en werk naar beneden. Spoel tussendoor de al behandelde delen schoon zodat de schoonmaakmiddelen niet de kans krijgen op te drogen. De kunststof ramen verdienen bijzondere aandacht. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk schade toebrengen aan de ramen. Gebruik voor de ramen daarom alleen lauw schoon water of een speciale acrylreiniger.

Hardnekkig vuil
Na de wasbeurt met shampoo zijn hardnekkige vervuilingen zoals zwarte strepen, teer en hars vaak niet verdwenen. Deze vervuilingen vragen om een speciale aanpak. Het gebruik van polijstende/schurende cleaners wordt afgeraden. De laklaag van een caravan is namelijk erg dun en voor je het weet poets je er doorheen. Gebruik daarom bij voorkeur speciale reinigingsproducten om deze verontreinigingen te lijf te gaan. Bij het schoonmaken van de caravan kun je ook gebruik maken van een hogedrukspuit. Maar let goed op de kracht waarmee het water uit de spuitlans komt. Zo mag de spuitmond van de lans nooit te dicht op het plaatwerk worden gehouden. Opgeplakte sierstrepen, logo´s en plekken waar de lak is bijgewerkt kunnen namelijk losraken. Ook de rubbers van ramen, deuren en serviceluiken moeten worden ontzien omdat de kitlaag onder deze rubbers kan worden beschadigd met alle nare gevolgen van dien.

Ramen, deuren en luiken
Als sluitstuk van de werkzaamheden aan het exterieur wordt gecontroleerd of de rubberafdichtingen van ramen, deuren en serviceluiken nog soepel zijn. Deze rubbers kun je soepel houden met siliconenspray. Ook de metalen scharnieren van de deuren en serviceluiken kun je hiermee inspuiten. De glans van kunststof delen zoals de disselbak en de achterbumper is op te halen met behulp van kunststofreinigers zoals die in de kampeer- of autoshop zijn te vinden. Voor de polyester delen zijn speciale soorten was en cleaners verkrijgbaar, waarvoor je behalve bij kampeerzaken en autoaccessoirezaken ook prima bij een watersportzaak terecht kunt. Polyester is in de watersport namelijk één van de meest gebruikte materialen.


Reinigen van het interieur van de caravan
Ook het interieur van de caravan heeft onderweg het nodige te lijden, moddervoeten, vliegen, broodkruimels, er valt genoeg te poetsen dus. Niet alleen de kussens en kastjes, maar ook de keuken en natte cel kunnen dus een beste schoonmaakbeurt gebruiken.

Eerst stofzuigen
De binnenkant van de caravan laat zich het eenvoudigst reinigen als je eerst alle losse delen zoals kussens, vloerbedekking, matten en dergelijke verwijdert. Daarna gaan we het interieur eerst goed stofzuigen. Daarna gaan we de meubeldelen en het dashboard met een vochtige doek afnemen. Het dashboard kun je nog extra verwennen met cockpitspray, zolang je het stuur en de versnellingspook er maar niet mee doet, want dan worden ze veel te glad.

Keuken en douche/toiletruimte
Reinig de koelkast grondig en controleer hierbij de conditie van de afdichtingrubbers. Voor het RVS van het keukeblok zijn speciale reinigers verkrijgbaar, waardoor je keuken weer lekker gaat glanzen. De gloeiplekken van de pannendragers kun je laten zitten zolang ze maar wel schoon zijn. Controleer ook even of er onder de branderkoppen geen verborgen spinrag zit. Vergeet ook de toilet/doucheruimte van de caravan niet, verwijder daar alle zeep- en kalkaanslag, en geeft de spiegel een goede poetsbeurt. Pas op met aggressieve schoonmaakmiddelen, in deze ruimte zijn veel kunststof delen die daar niet altijd tegen bestand zijn.

Kussens en stoffering
De bekleding van de kussens kan worden gereinigd met lauw water. Voor de vloebedekking gebruik je lauw water met een klein beetje zachte zeep. Pas op dat vinyl vloerbedekking niet te glad wordt door de zeep, neem deze nog een extra keer met lauw water af. Gebruik textielreinigers alleen wanneer dit echt nodig is, want de kussens zijn meestal van fabriekswege namelijk al voorzien van een beschermende coating. Bij het gebruik van textielreinigers gaat de werking van die coating (op den duur) verloren. Is dit laatste het geval, dan kan de vakman de bekleding opnieuw van een vuil- en vochtafstotende laag (Waxyol U.P.T., Protex) voorzien. Zo'n beschermende laag heeft ook een krachtig UV-filter en zorgt ervoor dat de bekleding minder snel vaal wordt en zijn kleur behoudt.