Zoek een bedrijf
Vul uw postcode òf woonplaats in:

Niet gevonden

   Wivon
   Esdoornlaan 14
   4921 DV Made
   0162-683246

   Schoorsteenveegbedrijf Hendriks
   Molenstraat 15
   5258 LH Middelrode
   073-6129323

   De Griffioen
   Oostzeedijk beneden 155-157
   3061 VR Rotterdam
   010-4046459

   Schoorsteenveegbedrijf Altor
   Provincialeweg 34
   3998 JG Schalkwijk
   030-6564273
   meer >


Schoorsteen Vegen

Regelmatig de schoorsteen vegen voorkomt problemen.
Bij het vegen van de schoorsteen worden vogelnestjes, steengruis, e.d. en een deel van de teerachtige laag die ontstaat door neerslag van onverbrande deeltjes verwijderd. Deze teerachtige laag, ook wel creosoot genoemd, beperkt niet alleen de goede afvoer van verbrandingsgassen, maar is ook erg brandbaar. Het vegen van de schoorsteen is daarom een onderdeel van de verplichte onderhoudsbeurt.

Om voor een goede afvoer van verbrandingsgassen te zorgen, moet u bij gebruik van hout, olie en kolen de schoorsteen minstens één keer per jaar laten vegen. Bij intensief gebruik is het zelfs beter om hem twee keer per jaar te laten vegen. Bij toestellen op gas is er normaal gesproken weinig tot geen roetvorming, maar ook daar kan een vogelnestje of interne slijtage van de schoorsteen de afvoer belemmeren.

De schoorsteen, de rookgasafvoerkanalen en het verbindingsstuk tussen de schoorsteen en de centrale stookketel moeten nagekeken en mechanisch geveegd worden. Ook de werking van de schoorsteen en de rookgasafvoerkanalen moeten gecontroleerd worden. Bij het vegen moet de binnenwand van de rookgang en de schoorsteenbuis volledig gereinigd worden om roet en teerafzettingen te verwijderen. Het is belangrijk dat er een visuele controle gebeurt van de volledige schoorsteen om te controleren op scheuren, barsten en vogelnesten. Vraag altijd een bewijs van reiniging, aangezien het vegen van de schoorsteen wettelijk verplicht is. Ook door verzekeringsmaatschappijen wordt bij schade door een schoorsteenbrand vaak naar het reinigingsattest gevraagd.

Tegenwoordig zijn er speciale reinigingsblokken op de markt. Deze blokken zouden na verbranding van het blok in de kachel of open haard de schoorsteen reinigen door een katalytisch proces. Bij verbranding komen er actieve stoffen vrij die inwerken op de teerachtige laag in het rookkanaal, waarna de teerdeeltjes na een tijdje naar beneden vallen. Door het gebrek aan ervaring met deze reinigingsblokken is de werkzaamheid van zo’n blok nog te onduidelijk.